Veelgestelde vragen
De koepel van de Basiliek van Oudenbosch zie je al van verre. Deze kopie van de Sint Pieter in Rome heeft de grootste koepel van Nederland en op het hoogste punt meet deze maar liefst 63 meter! Dat is echter nog lang niet zo hoog als de Sint-Pieter in Rome. Deze is maar liefst 132,5 meter hoog.
De Basiliek van Oudenbosch gaat al een aantal jaren mee. Pastoor Hellemons gaf in het jaar 1864 opdracht tot het bouwen van de Basiliek. In 1865 begon de bouw daadwerkelijk. In 1880 was de Basiliek daadwerkelijk af. Tenminste, de hoofdbouw. De façade werd pas in 1892 afgebouwd door Ir. van Swaay. Voor een uitgebreidere geschiedenis van de Basiliek, klik hier.
Het woord Basiliek is afgeleid van het latijnse “Basilica”. Dit woord betekend “Koninklijk gebouw” naar het Oudgriekse woord “basileus”. De Basiliek werd in het begin vooral als markthal, beursgebouw en rechtszaal gebruikt. De basiliek was daarmee een van de belangrijkste gebouwen in een stad.
Dit type gebouw stond later als voorbeeld voor de moderne kerk-architectuur. Aan de originele bouw werd een apsis toegevoegd, een halfronde aanbouw aan de Oostelijke zijde waar het hoofdaltaar staat.
Niet iedere kerk is een Basiliek. In de Katholieke Kerk is de term basilica maior weggelegd voor de 4 pauselijke kerken in Rome, ook wel de Basilica Pontificia genoemd. Verder zijn er wereldwijd kerken met de eretitel basilica minor, waaronder 26 kerken in Nederland, 28 in België en 35 in Duitsland.
Wereldwijd zijn er ruim 1500 Basilieken. 4 hiervan zijn Basilica Maior. Dit zijn:
- Sint-Pieter in Rome
- Sint-Jan van Lateranen in Rome
- Heilige Maria de Meerdere in Rome
- Sint-Paulus buiten de Muren in Rome
Verder zijn er dus nog vele Basilieken, deze dragen de titel Basilica Minor. De Basiliek van Oudenbosch is de 2e kerk in Nederland die de eretitel kreeg, na de Basiliek van Sittard in 1883.
De Basilieken in Nederland zijn:
- Basiliek van O.L.V van het Heilig Hart, Sittard
- Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara, Oudenbosch
- Sint-Janskathedraal, ’s Hertogenbosch
- Sint-Willibrordusbasiliek, Hulst
- Basiliek van O.L.V Tenhemelopneming, Maastricht
- Sint-Jansbasiliek, Laren
- Basiliek van het Heilig Sacrament, Meerssen
- Kathedrale Basiliek, Sint Bavo, Haarlem
- Sint-Plechelmusbasiliek, Oldenzaal
- Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus, Sint Odilliënberg
- Sint-Nicolaasbasiliek, IJsselstein
- Sint-Jansbasiliek, Oosterhout
- Sint-Servaasbasiliek, Maastricht
- Sint-Liduinabasiliek, Schiedam
- Basiliek van de Heilige Kruisverheffing, Raalte
- Sint-Lambertusbasiliek, Hengelo
- Basiliek van O.L.V. ten Hemelopneming, Zwolle
- Sint-Petrusbasiliek, Boxmeer
- Sint-Pancratiusbasiliek, Tubbergen
- Sint-Amelbergabasiliek, Susteren
- Sint-Gregoriusbasiliek, Almelo
- Sint-Petrusbasiliek, Boxtel
- Basiliek van de Heilige Nicolaas, Amsterdam
- Sint-Petrusbasiliek, Oirschot
- Sint-Calixtusbasiliek, Groenlo
- Sint-Franciscusbasiliek, Bolsward
- Sint-Martinusbasiliek, Venlo
De titel Basiliek of Basilica Minor kan om verschillende redenen aan een kerk worden vergeven. Dit kan zijn doordat de kerk het centrum van een devotie of bedevaart is, een bijzonder reliek herbergt of omdat de kerk van historisch belang is.
Bekende Basilieken zijn o.a. de Segrada Familia in Barcelona, de Santa Croce in Florence, de Notre Dame en Sacré Coeur in Parijs en de Basilieken in Lourdes.
De Basiliek is dagelijks geopend. In het geval van een uitvaart of speciale mis of viering kan het zijn dat de Basiliek voor een korte tijd (meestal een uur) beperkt toegankelijk is. U kunt dan bijvoorbeeld de crypte met het museum en de souvenirwinkel bezoeken (tijdens de middagopening).
Ja, de Basiliek is goed toegankelijk voor mindervaliden. Aan de voorzijde is een geleidelijke opgang aangebracht voor rolstoelen en andere hulpmiddelen. Wilt u gebruik maken van de toiletvoorziening kunt u buitenom naar de crypte waar ook het museum en de winkel gevestigd zijn.
Ja, u kunt de koepel van de Basiliek van Oudenbosch bezoeken. Aan de linkerzijde van de Basiliek is een deur in een pilaar. Deze leidt middels 144 traptreden naar de rondgang in de koepel. Entree voor de koepel bedraagt € 0,50 per persoon en kan enkel contant betaald worden.
Het kerkelijk huwelijk in de Basilek van Oudenbosch wordt geregeld door de Bernardusparochie in Oudenbosch. Met vragen over trouwen in de Basiliek kunt u zich tot de parochie wenden.
Het burgerlijk huwelijk kan niet in de Basiliek van Oudenbosch worden ingezworen. Kijk voor alle officiele trouwlocaties in Halderberge op de website van de gemeente.
Ja, dit is mogelijk. Op de website van de Bernardusparochie vindt u meer informatie over het doopsel.
Ja en nee. De Basiliek is een samenvoeging van twee geschaalde kopieen. Het schip is een geschaalde kopie van de Sint Pieter in Rome, de Basiliek in Vaticaanstad. Het front of de façade is een verkleinde kopie van het front van Sint Jan van Lateranen, één van de Basilieken in Rome.
Je leest er alles over bij Geschiedenis en in de Verhalen over de Basiliek.
Naast de Basiliek is er nog veel meer te zien en doen in de omgeving. Zo vindt je ook botanische tuin Arboretum, jongensinternaat St. Louis en verschillende musea in het centrum van Oudenbosch. Deze liggen allen langs het Parelpad, een wandeling langs de hoogtepunten van Oudenbosch. De regio leent zich uitstekend voor fiets- en wandeltochten. Voor alle toeristische activiteiten neemt u een kijkje op de website van Visit Halderberge