De Basiliek en andere kopieën van de Sint Pieter
De Basiliek en andere kopiën van de Sint Pieter De Sint Pieter in Rome is overal ter wereld een inspiratie geweest voor kerken. We hebben
Willem Hellemons mag met zekerheid de geestelijk vader van de Basiliek van Oudenbosch genoemd worden. Naast initiatiefnemer en inspirator van dit dominante bouwwerk in Oudenbosch, wist hij ook de financiering rond te krijgen voor de bouw van de Basiliek van Oudenbosch.
Een kijkje in het leven van Willem Hellemons laat ons zien waardoor hij geïnspireerd raakte en hoe hij er, samen met zijn bondgenoten, de Basiliek van Oudenbosch maakte tot de kerk die er nu staat.
Naam: Willem Hellemons
Geboorteplaats: Roosendaal
Geboortedatum: 17 april 1810
Sterfdatum: 12 december 1884
Willem Hellemons wordt in Roosendaal geboren, in de schaduw van de St. Janskerk, waar hij een dag na zijn geboorte gedoopt wordt. Zijn ouders, Cornelis en Antonia zijn beide godsdienstig. Het is dan ook niet vreemd dat de jonge Willem Hellemons zich aangetrokken voelt tot godsdienst. Hij wordt dan ook op jonge leeftijd koorknaap en misdienaar.
De lokale pastoor, Mutsaerts helpt hem zijn lagere studies in Turnhout te beginnen. Hier wordt de roeping tot het kloosterleven steeds sterker en na afronding van zijn studie in Turnhout, meldt hij zich als novice bij de Cisterciënzers in de Sint Bernardusabdij in Bornem. Hij is hier één van de eerste mannen die zich aanmeldt na jaren van stilstand door het verbod op kloosters in de Franse tijd.
Op 19-jarige leeftijd besluit Willem Hellemons naar Rome af te reizen om zijn priesteropleiding te voltooien in de Cisterciënzerabdij van Santa Croce in Gerusalemme. Vanaf zijn aankomst in Rome is hij diep onder de indruk van de architectuur van de stad en de kerken in het bijzonder. Vanuit zijn studievertrek kijkt hij uit op de Sint Jan van Lateranen met zijn machtige beeldenkunst.
In 1833, 4 jaar na aankomst in Rome rondt hij zijn priesteropleiding af en ontvangt hij zijn priesterwijding op 23 maart in de Sint Jan van Lateranen. Ruim een jaar later in oktober 1834 wordt hij benoemd tot kapelaan in Oudenbosch.
Na het overlijden van de pastoor van Oudenbosch, Joseph Hellemans in 1842 wordt Willem Hellemons de nieuwe pastoor van de Oudenbossche parochie. Als kapelaan betekende Hellemons al veel voor de Oudenbossche gemeenschap. Hij stichtte samen met de Franciscanessen uit Roosendaal een nieuwe congregatie: St. Anna en later samen met Vader Vincentius het jongensinternaat St. Louis. Vanuit Oudenbosch groeien beide congregaties uit tot organisaties met vestigingen in binnen- en buitenland.
In 1860 roept paus Pius IX gelovigen op om de Kerkelijke Staat te verdedigen tijdens de Resorgimento, de eenwording van Italië. De oproep vindt gretig gehoor in Nederland, vanwaar bijna 3.200 jonge mannen naar Rome reizen. Willem Hellemons gaf een groot deel van deze mannen hun onderdak in Oudenbosch, vanwaar de treinreis naar Brussel voor de militaire keuring, begon. Deze mannen, Zouaven genoemd worden nog steeds herdacht in het Nederlands Zouavenmuseum in Oudenbosch.
De oproep van de Paus en de daaropvolgende inzet van de Zouaven herinnert Hellemons weer aan zijn tijd in Rome. De Zouaven inspireren hem zijn nieuwe parochiekerk te bouwen naar voorbeeld van zijn favoriete Roomse kerken: De Sint Pieter en de Sint Jan van Lateranen.
De Basiliek en andere kopiën van de Sint Pieter De Sint Pieter in Rome is overal ter wereld een inspiratie geweest voor kerken. We hebben
Wie was Pierre Cuypers? De naam Pierre Cuypers doet bij de meeste mensen geen belletje meer rinkelen maar Pierre Cuypers heeft eigenhandig menig horizon naar
Bezoek de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch. Één van de mooiste kerken van Nederland.
Maandag t/m zaterdag
10:00 – 16:30 uur*
Zondag
10:00 – 16:30 uur*
11:00 Eucharistieviering
* Van 1 oktober tot 1 april sluit de Basiliek om 16:00 uur.
De winkel in de crypte is iedere dag geopend tussen 13:00 – 16:00 uur.
Basiliek H.H. Agatha en Barbara
Markt 57
4731 HN, Oudenbosch
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het Basiliekplein, maar u kunt de Basiliek gewoon bezoeken!
Benieuwd naar de laatste updates?